Katselin kirjahyllyäni, jossa seisoo alkupäässä (se on toki aakkosjärjestyksessä) viisi kappaletta Iain M. Banksin kirjoja. Aloin ajatella niitä, ja tuli mieleen, että pidän Banksin uudempia kirjoja (esim. Look to Windward ja The Algebraist) parempina kuin vanhoja (esim. Player of Games ja Use of Weapons).

Olin juuri vähän aikaisemmin pohdiskellut tilastotiedettä ja yhtäkkiä mielessä välähti ajatus laskea kirjojen julkaisujärjestyksen ja paremmuusjärjestyksen välinen järjestyskorrelaatiokerroin. Niin oitis teinkin, otin mukaan myös kaksi Banksin kirjaa, jotka olen lukenut, mutta joita en omista.

Kirjojen paremmuusjärjestyksestä huonoimmasta parhaimpaan tuli seuraavanlainen (numerot julkaisujärjestyksen järjestysnumerot): 1, 3, 2, 4, 5, 7, 6. Tämän järjestyksen järjestyskorrelaatiokerroin julkaisujärjestyksen 1…7 kanssa on peräti 0.92, mikä on aika paljon.

Mitä järkeä koko hommassa oli? Tiesinhän jo, että pidän uusia kirjoja parempina, sitä paitsi senhän näkee selvästi jo yllä olevasta paremmuusjärjestyksestä, turha sitä korrelaatiota on laskea. Jollakin tavalla sain kuitenkin älyllistä tyydytystä siitä, että näin mielipiteeni tiivistettynä yhteen numeroon.