Olen sitä tyyppiä, joka aina uuden järjestelmän omaksuessaan ensi töikseen ryhtyy viilailemaan sitä omaan makuun sopivammaksi. Saan usein kommentteja aiheesta, esimerkiksi jonkun käyttäessä selaintani, sillä olen karsinut sen ulkoasun minimaaliseksi ja käytän sitä itse lähinnä näppäimistökomennoilla (jotka nekään eivät kaikki ole standardeja).

Yksi käyttötarkoitus, joka tälle blogille näyttää ilmaantuneen, on web-taitolla leikkiminen.  Olen käyttänyt tänään suuren osan aamusta siihen, että viilailin tämän blogin tyylitiedostoa ja rakennetta omaan makuuni sopivaksi.

Pidemmässä tekstissä tykkään katsella mielummin antiikvafontteja, joten korvasin oletuksena olleen sans serif -fontin ensi töikseni miellyttävämmällä. Ensisijainen fontti oli ensin Hoefler Text. Tein myös kirjoituksille punaisen anfangin.

Halusin myös tasata tekstin palstan molempiin reunoihin, mutta tämä ei tietenkään oikein toimi suoraan web-taitossa, koska sanoja ei tavuteta ja riveihin jää usein rumia pitkiä aukkoja. Vähän aikaa mietittyäni keksin selvittää, onko web-sivulle mahdollista saada tavutus. Löysinkin JavaScriptillä toteutetun palikan nimeltä Hyphenator, joka tekee juuri tämän.

Seuraava ongelma oli, että Hyphenator ei osaa tavuttaa suomea. Onneksi sen kotisivulla oli ohjeet, joiden mukaan LaTeXin tavutuspaketin sisältämistä tiedostoista voi muokata Hyphenatorin ymmärtämiä määrittelytiedostoja. Pian minulla oli toimiva suomenkielinen tavutus, jonka voitte toivottavasti nähdä toiminnassa tässä.

Hyphenatorin asennus aiheutti kuitenkin muutamia komplikaatioita: Hoefler Text ei jostain syystä osaa piirtää "soft hyphen" -merkkiä, joten kaikki tavuviivat korvautuivat neliöillä. Lisäksi Hyphenator luo jonkinlaisen konfliktin CSS:n first-letter -pseudoluokan kanssa niin, että anfangit hajosivat. Ratkaisin ensimmäisen ongelman epätyydyttävästi vaihtamalla fontiksi selaimen oletus-serif-fontin ja jälkimmäisen ihan kivasti käyttämällä p-elementin first-child:first-letter -määrittelyä.