Enimmän ajasta olen kasvissyöjä, vähän samassa hengessä kuin Jii, mutta en ihan yhtä aktiivisesti. Yritän elää kasviksilla ja kotimaisella kalalla ja säästää lihan erityisiä tilanteita varten. Periaatteenani on, etten osta lihaa kotiin, mutta aina välillä sorrun, kuten eilen, jolloin kaupassa oli vaan niin halpaa jauhelihaa, etten voinut olla ostamatta. Juhlistan tällä lihansyönnillä ehkä sitä, että jätin tänään tutkintotodistuspyyntöni tiedekunnan kansliaan, ja kandin tutkinto on käytännössä hallussa, kunhan vain saan siitä todistuksen.

Tänään mietin, mitä siitä valmistaisi. Olin ostanut aiemmin viikolla kaalin, että tulisi käytettyä tuoreempia kasviksia, eikä vaan säilykkeitä ja pakasteita, kuten viime aikoina vähän liikaa. Päätin tänään yrittää tehdä oman versioni Unicafen "Gruusialaisesta kaalipadasta", kermaisesta tomaatti-kaalipadasta, joka on usein erittäin hyvää Unicafessa. Unicafen kaalipata on kasvisruoka, mutta päätin laittaa jauhelihan omaani. Lopputulos oli suorastaan erinomainen, piti kirjoittaa resepti muistiin. Tämä on helposti muunnettavissa kasvisversioksi jättämällä jauheliha pois ja lisäämällä öljyä tai voita rasvaksi. Muita kasviksia voi myös lisätä. Itse laitoin sekaan eiliseltä ylijäänyttä parsakaalia, joka toimi mainiosti.

Tomaattinen kaalipata

  • Puolikas kaali
  • 300g sika-nauta- tai porsaan jauhelihaa (naudassa ei ole tarpeeksi rasvaa)
  • yksi sipuli
  • kaksi tomaattia
  • pieni tölkki tomaattipyrettä
  • purkki kermaviiliä
  • Paistinpannu ja iso kattila, tai vaihtoehtoisesti korkeareunainen paistokasari.
  1. Suikaloi kaali. Silppua sipuli. Soseuta tomaatit sauvasekoittimella (vaihtoehtoisesti voit käyttää n. puoli purkkia tomaattimurskaa).
  2. Ruskista jauheliha paistinpannussa. Siirrä se sivuun, jätä lihasta irronnut rasva pannuun.
  3. Ruskista sipuli rasvassa, lisää pannuun kaalisuikaleet ja paista, kunnes ne pehmenevät.
  4. Siirrä kaali, sipuli ja jauheliha kattilaan ja laita levy matalalle keskilämmölle (3/6). Lisää soseutettu tomaatti sekä tomaattipyre ja sekoita hyvin. Anna kypsyä, kunnes kaali ja muut kasvikset ovat valmiita.
  5. Lisää kermaviili ja sekoita hyvin. Anna lämmetä hetken. Tarjoile.