Aiemman irkkikeskustelun ja Qaikun #cider-kanavan innoittamana tekaisin pikaisesti listan kaikista juomistani siidereistä, jotka tulivat mieleen. Arvostelut ovat täysin subjektiivisia ja osa niistä perustuu vain yhteen tai pariin maistelukertaan. Jaan siiderit mielessäni karkeasti kahteen kastiin ja noudatan jakoa tässäkin.

"Hyvät siiderit"

Dunkerton's Premium Organic

Ehdottomasti parasta, mitä olen Suomessa juonut. Tullut melko äskettäin useisiin baareihin Helsingissä.

Dunkerton's Black Fox Organic

Lähes edellisen veroinen, parhaiden maistamieni joukossa.

Thatcher's Oak Matured

Yllättävä. Kypsytetty rommitynnyrissä, maistuu vahvasti rommilta. Tosi hyvä, mutta en joisi useaa peräkkäin.

Thatcher's Katy

Thatcher's tekee muutamaa siideriä, joissa on vain yhtä omenalajiketta. Vähän epäilyttävää, sillä osa siiderinvalmistuksen taidosta on sopivien omenoiden yhdistely. Tämä ei loista mitenkään erityisesti, mutta ei suinkaan huono.

Thatcher's Cox's

Toinen yhden omenan siideri. Hyvää peruskamaa, hyvien siiderien keskitasoa tämäkin.

Thatcher's Spartan

Viimeksi maistamani yhden ompun siideri. Jotenkin laihahko, ei kovin vahva maku. Myös melko makea.

Thatcher's Pear Cider

Join yhden joskus yli vuosi sitten. Ei muistaakseni oikein vakuuttanut.

Thatcher's Old Rascal

Tätä löytyi Kampin KKK-marketista. Yllättävän hyvä parin maistelun perusteella. Paras, mitä olen maitokaupasta ostanut.

Henry Weston's Vintage

Erittäin hyvä siideri, mutta väkevä, yli 8% alc. Maistuu joskus häiritsevän viinaisalle mutta silloin, kun se ei häiritse, yksi parhaita siidereitä, joita tiedän.

Westons Premium Organic

Olen juonut vain yhden ja siitä on vuosi, joten en pysty sanomaan varmasti, mutta silloin ainakin se oli paras siideri kaikista, mitä olin siihen mennessä juonut. Yritän löytää lisää, mutta en ole Suomessa vielä nähnyt.

Westons Old Rosie Scrumpy

Samea, omenamehumainen, melko väkevä (yli 6%), hiivainen. Itse tykkään paljon, mutta kaikki ei.

Westons Oak Conditioned

Westonsin parempi "tavallinen" siideri (toinen on Westons Premium). En ole juonut kovin montaa näitä, mutta positiivisia muistikuvia. Samantyyppinen kuin Vintage, mutta vähän miedompi ja maku on tammisempi.

Ecusson Cuvée Speciale

Ranskalainen siideri, siinä missä kaikki ylläolevat brittiläistyylisiä. Ranskalaiset ovat omenamehumaisempia kuin brittisiiderit enkä vertaile niitä suoraan. Paras hinta-laatusuhde kaikista. Tätä tulee ostettua usein, koska se on Alkossa halpaa, mutta silti yksi parhaista siidereitä, joita Alko myy.

Ecusson Normandie

Ecussonin toinen variaatio, Normandian alueen omenoista. Olen juonut vain kerran enkä muista suurta eroa edellä mainittuun. Pitäisi vertailla vierekkäin. Vähän kalliimpaa kuin Cuvée Speciale, joten jää siksi yleensä hyllyyn.

Ecusson Bretagne

Ecusson Bretagnen alueen ompuista. Samat sanat kuin edellisestä.

La Bolée Celte Cidre Bouché Brut

Alkon melko uusi tulokas Ranskasta. Ostin tämän ja alla mainitun Valderancen ja pidin tästä vähemmän. Muistaakseni jotenkin ohut maku.

Valderance Cidre Bouché Brut

Toinen uudehko (tuli syksyllä 2008 Alkon valikoimaan). Ostin uutuuksina yhtä aikaa tämän ja La Bolée Celten ja tämä oli niistä kahdesta selvästi parempi.

"Perussiiderit" tai ne, joita en oikein tunne

Cidraie

Ranskalaistyyppinen perussiideri. Parhaita maitokaupoista saatavia siidereitä, mutta ei mielestäni pärjää Ecussonille tai Valderancelle.

Scrumpy Jack

Join yhden joskus, mutten oikein muista, se oli loppuillasta. Pitäisi vertailla uudestaan.

Magners

Mielestäni parhaita maitokaupasta saatavia siidereitä, mutta ei pärjää useimmille listan alkupään brittisiidereille ollenkaan. Opin pitämään Magnersista vasta parin ensimmäisen jälkeen.

Bulmers

Join näitä pari Tokiossa kun se oli ainoa siideri, jota paikallinen brittipubi möi. Sen jälkeen en ole maistellut, kun yleensä on ollut jotain parempaa tarjolla samassa paikassa. Kuitenkin samaa luokkaa kuin Magners, ja löytyy myös maitokaupasta, joten siinä kastissa parhaimmistoa.

Westons Premium

Westonsin perussiideri, löytyy maitokaupostakin (ainakin Ruoholahden Citymarketissa ja Kampin KKK-marketissa olen nähnyt). Ei mitenkään erikoinen, luokittelisin samaan kastiin Magnersin ym. kanssa.

Stowford Press Dry (Westons)

Westonsin toinen tuotemerkki. Peruskamaa, joita löytää maitokaupoista, mutta itse en ole koskaan tykännyt hirveästi. Toisaalta en ole juonut pitkään aikaan, pitäisi ehkä maistaa taas. Erikoisuutena Stowford Pressiä saa myös alkoholittomana, joten se kannattaa pitää mielessä, jos sellaista joskus tarvitsee.

Stowford Press Medium (Westons)

Vähän makeampi variantti. Samat sanat kuin edellisestä.

Crowmoor

Paras suomalainen siideri — monet eivät usko, kun kertoo. Nykyään usein baarin hanassa. Mielestäni parempi kuin Strongbow, Black Rat tai Blackthorn.

Crowmoor Extra Dry

Vielä vähän parempi kuin tavallinen Crowmoor.

Strongbow

En tykkää hirveästi, mutta usein ainoa edes jotenkin hyvä siideri baarissa.

Black Rat

Perussiideri, löytyy kaupoista ja usein baarien hanoista. Olen juonut vain pari, mutta ei muistaakseni kovin hyvää. Toisaalta jotkut pitävät kovasti.

Blackthorn

Taas tätä peruskamaa, en ole juonut montaa, ja asetin samaan kastiin edellä mainittujen kanssa.